dissabte, 13 de març del 2010

L'orxata
L'orxata és el nom que s'usa per a molts tipus de begudes vegetals. Es pot fer de xufes, ordi, ametlles, avellanes o arròs.
Orxata de xufes

Al País Valencià la forma més popular és l'orxata de xufes, que es fa, exclusivament, d'aigua, xufes i sucre. Se serveix molt gelada o granissada, com un refresc, acompanyada sovint de
fartons . També se'n poden fer gelats. L'orxata és un producte nutritiu, d'aspecte lletós, considerada una llet vegetal, amb un elevat contingut de midó, greixos i proteínes . A més a més, és rica en elements minerals i vitamines, entre els que destaquen el fòsfor, el potassi i les vitamines E i C.

Té un consell regulador per tal d'assegurar la qualitat del producte i la Denominació d'Origen. El poble d'Alboraia (L'Horta Nord) és conegut per la qualitat de les seves orxates.

Fora del País Valencià es confon de vegades (encara que cada dia menys) amb la "llet preparada", que es fa amb llet, llima, sucre i canella.
Tret de wikipedia. Més informació en: http://ca.wikipedia.org/wiki/Orxata
La Cristina posara preguntes sobre el text en comentaris.